Allt om Essilor 5 minuters läsning

Över 60 år med Varilux

Dela på

2018 firade vi att det var 60 år sedan Varilux-glaset uppfanns och det progressiva glaset föddes. Läs mer om den innovativa berättelsen bakom det revolutionerande glaset nedan.

Det var år 1948, när en ung man vid namn Bernard Maitenaz gick med i Société des Lunetiers, som han snabbt började utveckla en ny lösning för bifokala glasögon. Uppfinningen av progressiva glas hade sitt ursprung i ett helt nytt koncept och var en revolution inom optik och glasögon. Bernard Maitenaz förstod begränsningarna som bifokala glasögon innebar och ville få fram ett synfält som inte stördes av en brytningslinje i linsen.

Hans expertis inom optik och mekanik innebar att Varilux-linsen började procuderas under 1958, och förändrade optiska glas för all framtid. Under 1959 presenterades glasögonen officiellt vid den berömda Congrès des Opticians i Paris.

Varför var Variluxglaset en sådan revolutionerande uppfinning?

Vid denna tiden fanns endast en möjlighet för personer med presbyopi, och det var att använda bifokala glasögon. Variluxglaset innebar att personer med presbyopi nu kunde se klart med bara ett glas, för första gången någonsin.

Okorrigerad presbyopi orsakar nästan alltid konstant obekvämlighet i vardagslivet, och seendet på olika områden blir påverkad. Varilux-glaset gav förmågan att bekämpa tecken på åldring; en riktigt revolutionerande lösning.

Varilux-glas gör att ditt seende allitd kan vara förbättrad och bekväm; detta är lika sant nu, som för 60 år sedan, och det ger tillbaka naturligt seende till personer som påverkas av presbyopi.

Sex årtionden med utveckling

Under de senaste 60 åren har framsteg gjorts inom design och utveckling av Varilux-glas. Under det tidiga 1990-talet, kom en ny designprocess som satte användaren mitt i centrum för de tekniska förbättringarna som går under namnet Live Optics. Detta gäller än idag.

Det har funnits många olika versioner av Varilux-glasen, och varje version har kommit med ny och avancerad optimering för olika seendebehov. Till exempel, tog Varilux Comfort hänsyn till de olika toleransnivåerna i synsystemet, medan Varilux Panamic erbjöd bättre anpassning och ett panoramiskt synfält.

Under de senaste 60 åren har man fått en bättre förståelse för synsystemet, fysiologin hos ögat, och neurovetenskapen genom att övervaka verkliga situationer och se hur rörelser, hållning och uppförande påverkade seendet.

Detta har gjort det möjligt att utöka designen och tekniken bakom Varilux, ett glas som har pressat gränserna med 70 patent och över 500 forskare över hela världen.

Idag uppfinner Varilux-glas fortfarande sig själva på nytt. Under 2017 lanserades Varilux X-serien, som tar hänsyn till det moderna beteendet med presbyopi. Det upptäcktes att personer med presbyopi idag har specifika krav för seende på en armlängds avstånd, runt 40–70 cm. Ingenjörerna bakom glaset tänkte helt om sin tidigare uppfattniung av närseende, vilket resulterade i ett innovativt glas för total frihet.

Med Varilux X-serien kan du fånga alla detaljer med flera visuella mål, med endast en blick i en riktning. Du behöver inte längre röra huvudet och peka näsan i den riktning du önskar se, Varilux X-seriens glas gör det möjliugt för dig att titta genom vilken del som helst på glaset och se klart, vilket resulterar i riktigt naturligt seende.

Oavsett om du precis har börjat utveckla presbyopi eller letar efter ett par nya bifokala glas, överväg Varilux, det mest rekommenderade progressiva glaset av ögonvårdsproffs (1).

 

(1) Varilux, #1 på progressiva glas över hela världen. Euromonitor, 2017 data; Försäljningsvärde i kategorin glasögon, märken som representerar progressiva glas.

(2) Villkor gäller. Klicka här för mer detaljer.