Allt om Essilor 6 minuters läsning

Vem är Essilor: Märket bakom glasen

Dela på

Sanningen är den att även om du inte har hört talas om Essilor, använder du troligtvis ett glas som vi har tillverkat. Vår historia sträcker sig över 170 år, med en ambitiösa början som har sina rötter i 1800-talet. Upptäck mer...

Vi är en befolkning som alltmer behöver glasögon för att se ordentligt. Man trodde en gång att seendet, och försämringen av det, bestämdes av våra gener; det har sedan dess upptäckts att det troligen beror på den stora livsstilsförändring vi har genomgått. Det finns en global epidemi av myopia, eller närsynthet, som sker över hela världen. 2013 förutspåddes det att halva världens befolkning kommer att vara närsynta år 2050. Det upptäcktes också att mängden personer med närsynthet nästan fördubblades för den yngre befolkningen i en enda generation.

Våra livsstilar styrs av boende i städer, digitala skärmar och en åldrande befolkning. Både närsynthet och presbyopi kan kopplas till trafikolyckor, skolproblem och underpresterande på arbetet.

Vi är nästan säkra på att du aldrig tänkt över var dina glasögon och glas kommer ifrån. Din glasögonresa kanske börjar, och slutar, hos din lokala optiker, men dina glas har haft en mycket längre resa än så. Med tanke på att cirka 70 % av vuxna behöver korrigerande glas, är glasögonindustrin viktig, men det är inte många som tänker på hur deras glas har utvecklats; du är antagligen bara glad över att kunna se bättre!

Sanningen är den att även om du inte har hört talas om Essilor, använder du troligtvis ett glas som vi har tillverkat. Vår historia sträcker sig över 170 år, med en ambitiösa början som har sina rötter i 1800-talet. Vi är inte bara kända för att ha uppfiunnit progressiva glas, vi är också hängivna anhängare av modern innovation och fortsatt forskning för att tillhandahålla optimala glas för alla behov.

Var startade Essilor?

Vår historia går tillbaka så långt som till 1849, med en glasögontillverkare känd som Société des Lunetiers – SL som förkortning. De förvärvade snabbt fabriker som tillverkade glas och bågar, och exporterade sina produkter över hela världen redan i slutet av 1800-talet. Med innovativa genombrott redan i början, var det Bernard Maitenaz, en ingenjör som började hos SL år 1948, som revolutionerade företaget.

Genom att skapa världens första progressiva glasögonglas år 1959 hade Maitenaz utvecklat det som blev den viktigaste nyheten inom glasögon sedan uppfinningen av bifokala glasögon under 1700-talet. Detta glas blev känt som Varilux. Kort därefter, år 1962, bytte SL namn till Essel.

År 1972, slogs två franska optiska företag, Essel och Silor, ihop och började sälja produkter på marknaden. De specialiserade sig på plastglas, och tack vare vår unika Varilux-produkt, skapade Essilor en ny generation av glas.

Essilor-glas

På Essilor skapar vi glaslösningar som är skräddarsydda specifikt för din livsstil och dina behov; alla är olika, precis som allas seende. Vi har två huvudsakliga glastyper; Varilux och Eyezen, vilka är utformade för olika ändamål som passar dina specifika behov.

Varilux

Vårt flaggskeppsglas, Varilux, är ett justerbart korrigerande glas som hjälper dig att se nära, långt bort och allt däremellan med lätthet. Tidigare typer av glas krävde att du pekade näsan dit du ville se, men vår senaste Varilux X-serie gör det möjligt att se bra genom vilken del av glaset som helst.

Tack vare innovation och forskning, har modern teknik inneburit att vi kan förbättra utformningen av justerbara glas för att skapa skarpt, förbättrat seende som bidrar till att man ser allt inom en armlängds avstånd.

Vi har skapat tre banbrytande tekniker för att förbättra Varilux X-seriens glas. Med Xtend-tekniken är ditt Varilux-glas optimerat för flera olika nära avstånd mellan 40–70 cm, oavsett vilket håll du tittar åt, vilket minskar behovet av huvudrörelse för att hitta det område av glaset som ger bäst skärpa.

Nanoptix kan minska känslan av balansproblem, genom att minska bildaberrationerna i dina glas. Varilux X-seriens glas är omarbetade för att få förbättrad böjning, vilket resulterar i stabilare seende.

Med Synchroneyes kan glaset maximera synfältet från kant till kant, vilket gör att alla delar av glaset möts i en enda tydlig bild.

Eyezen

Sedan det enkelslipade glaset uppfanns på 1800-talet har designen knappt förändrats; men våra livsstilar har utvecklats avsevärt. På Essilor har vi utvecklat vårt eget enkelkorrigerande glas. Eyezen-glas är utformade för att hänga med i det moderna och digitaliserade livet, minska och förebygga visuell trötthet, och att se till att ögonen inte behöver arbeta så hårt under dagen.

Tidigare var du tvungen att titta genom mitten av linsen för att se tydligt, ofta med smärta i nacke och axlar som resultat vid bildskärmsarbete på nära håll. Med Eyezens DualOptim-teknik är glaset optimerat för både distans och arbete på nära håll, vilket ger bättre komfort och skärpa än tidigare.

Glasförbättringar från Essilor

Med så många års erfarenhet, har vi inte bara skapat glasögonglas. Under 1992 introducerade Essilor sin glasförbättring Crizal. Den är designad för att skapa en yta som motstår reflektioner, skrapningar och är smutsavvisande, vilket har gett en avsevärt mycket bättre synupplevelse.

2012 introducerades Crizal UV-glas som skyddar dina ögon mot skadligt UV-ljus. Essilor introducerade också det nya internationella indexet, E-SPF®, som utformats för att hjälpa dig att förstå behovet av skydd mot UV-strålar. Det som följde var Crizal® Prevencia; det första förebyggande glasögonglaset som skyddar både mot skadligt blåviolett ljus och UV-ljus.

Blåviolett ljus, som genereras framförallt av solen och, i mindre mängder, LED-belysning, är giftigt för våra ögon och ny forskning har upptäckt att det är det mest skadliga ljuset för den yttre näthinnan, och är en bidragande faktor till åldersrelaterade makuladegeneration. (1)

På samma sätt är UV-ljus en av de största orsakerna till grå starr (2). Vi vet att vi ska skydda vår hud från solen, så varför skulle vi inte skydda våra ögon också?

Tack vare denna kunskap skapade vi 2016 Eye Protect System; det första inbyggda skyddet för dina glas mot skadligt ljus. Eye Protect-systemet filtrerar bort skadligt blåviolett ljus (3), samtidigt som man låter essentiellt blåturkost ljus gå igenom, vilket vi behöver för att våra kognitiva förmågor ska fungera. Då det inte påverkar färgen du ser genom ditt glas är Eye Protect systemet ett unikt sätt att stötta din synhälsa samtidigt som den ger ett estetiskt klart glas.

Transitions

Under 2014 förvärvade Essilor 100 % av Transitions; världens första fotokromatiska glas under vårt varumärke. Transitions är designat för att automatiskt anpassa sig till förändrade ljusförhållanden, tonar och blockerar UV-ljus.

Transitions krävde ursprungligen UV-ljus för att aktivera glaset. I takt med våra förändrade livsstilar och att mer tid spenderas i bilen, upptäcktes det att vindrutan på bilen blockerade 97 % av UV-ljuset, vilket resulterande i att glaset inte aktiverades. Transitions-glaset XTRActive släpptes, och aktiveras med synligt ljus och UV. Detta var särskilt innovativt för dem som lider av ljuskänslighet, samt för dem som ofta är utomhus eller kör mycket!

(1) Ögonhälsa beror på olika faktorer (ålder, genetik, rökning, diet). Ljus är en av de modifierbara riskfaktorer som ett oftalmiskt glas kan påverka.

Den yttre näthinnan består av retinala pigmentepitelceller (RPE), plus de yttre segmenten med visuella fotoreceptorer. RPE är avgörande för funktionen, överlevnaden och den ständiga förnyelsen av fotoreceptorer.

(Solljus och 10-årshändelsen med åldersrelaterad makulopati: The Beaver Dam Eye Study. Arch. Ophthalmol., 122, 750–757.

Nya upptäckter och behandlingar för retinal fototoxicitet, Serge PICAUD et Emilie ARNAULT, pekar de Vue N ° 68, våren 2013.)

(2) McCarty CA, Taylor HR. En granskning av de epidemiologiska bevis som sammankopplar ultraviolett strålning och grå starr. Dev Ophthalmol. 2002; 35: 21–31.

(3) Skadligt ljus = UV-ljus och blåviolett ljus