Ditt liv och dina ögon 2 minuters läsning

Hur man kör säkert i skymningsljus

Dela på

När klockorna ställs tillbaka i slutet på oktober, måste vi hantera de extra mörka timmarna på morgonen och kvällen. Även om detta betyder att du får ligga längre i sängen under en morgon, betyder det också att du troligtvis också kommer köra mycket mer när det är mörkt.

Att köra i skymningen kan göra det mycket svårare att se tydligt, till viss del på grund av att faror är svårare att se i mörkret. Det är väldigt viktigt att du vidtar rätt åtgärder för att garantera klart och skarpt seende när du kör bil, både för din och andras säkerhet.

Utmaningar med att köra i skymning

Att köra när ljuset ändrar sig kan innebära att det är svårt att se tydligt, samt att djupsyn och periferiseendet försämras när ljuset minskar. Ditt seende kan ofta få problem vid svagt ljus, och än mer om du använder glasögon, men vid skymning eller tidigt på morgonen kan man inte undvika dessa situationer.

Det kan vara mycket svårare att se fotgängare, cyklister och till och med andra bilar. Detta är för att strålkastare och gatubelysning ofta orsakar blänk, vilket i sin tur skapar reflexer på dina glasögon.

Säker bilkörning i skymning uppnås enkelt genom att använda glas som har utformats för detta specifika tillfälle.

Glasögon för nattkörning

Många personer behöver korrigerande glas av en rad olika anledningar, inklusive myopi och presbyopi. Att ha de rätta glasögonen kan göra en enorm skillnad när man kör i skymning eller på kvällen. Om du behöver progressiva glasögon, finns det tillgänglig lösningar som förbättrar ditt seende ytterligare vid körning.

Varilux Road Pilot är lättanvända progressiva glas som är optimerade för att köra bil, med sitt förbättrade periferiseende. Genom att säkerställa att du inte missar någonting, gör Varilux Road Pilot-glas att det blir säkrare att köra i skymningen.

Progressiva glas för körning kan säkerställa att du ser vägen framför dig lika tydligt som du ser instrumentpanelen.

Om reflektioner och skarpt ljus stör dig när du kör i mörkret, kanske du skulle överväga en glasbehandling som gör dina glasögon mycket bekvämare. Crizal Drive ger inte bara de vanliga fördelar som en linsbeläggning innebär, med fläckavvisande effekter och motståndskraft mot repor; de kan också minska reflektioner med upp till 90 %*.

Andra tips för att köra säkert i skymning

När du kör i skymningen hjälper det andra förare om du sätter på halvljuset innan solnedgång, och har dem påslagna i cirka en timme efter soluppgång. Om du inte känner dig trygg med att köra när det är svagt ljus bör du sätta av mer tid till din resa, så du slipper onödig tidspress.

Det är viktigt att du testar dina ögon regelbundet för att försäkra dig om att ditt seende möter de lagstadgade kraven för att köra bil. Besök din lokala optiker för att ta reda på mer om ögonundersökning och om du behöver använda glasögon.

*jämfört med ett glas med standardbeläggning utan anti-reflexiv ytbeläggning