Ditt liv och dina ögon 5 minuters läsning

Hur man vet när man behöver progressiva glasögon

Dela på

Om du är äldre än 40 och börjar märka att föremål på nära håll är suddiga, eller om du behöver anstränga dig för att se klart vid svag belysning, är det möjligt att du kan behöva progressiva glas. Läs mer om hur du känner igen när du behöver dessa glas.

Seendet är kanske ett av våra viktigaste sinne. Det visades i en undersökning att 78 % av de tillfrågade uppgav att seendet var det sinne de fruktade att förlora mest. Att man får sämre seende är dock oundvikligt. Progressiva glas måste vanligen bäras av dem som är över 40 år; detta på grund av en normal försämring av fokuseringsförmågan på nära håll.

Kristallinsen i vårt öga förlorar sin elasticitet och blir styvare när vi blir äldre, vilket resulterar i att vårt seende på nära håll försämras. Det är flexibiliteten hos linsen i ögat som tillåter oss att fokusera på olika avstånd. Tillsammans med svagare muskler runt ögat, innebär detta att ditt seende kan börja bli suddigt när du ser på föremål på nära håll.

Det som kallas för presbyopi är ett brytningsfel, och du kan börja märka av det runt 40-årsåldern. Progressiva glas används ofta som en lösning för att korrigera presbyopi, och dessa ger dig möjlighet att se klart igen, oavsett avstånd.

Tecken på att du kan ha presbyopi

Du kan börja märka av att du felbedömer avståndet till olika föremål. Till exempel kanske du måste hålla föremål på olika avstånd för att se dem tydligare. En av de första saker man vanligtvis märker är att det är svårt att se liten text tydligt, till exempel i en tidning eller text på en telefonskärm, särskilt i svagt ljus. Även människor som är kortsynta kommer att märka att deras närsynthet blir oklar, även när de bär sina vanliga glasögon eller kontaktlinser för att korrigera sitt synavstånd.

Presbyopi är helt normalt och något som inte kan undvikas; det är bara den naturliga förlusten av din förmåga att fokusera på nära håll när du blir äldre. Även om du kanske ser det som ett tydligt tecken på att du håller på att ”bli gammal”, så är du inte ensam! Det kommer så småningom att påverka alla!

Under 2005 var uppskattningen att det fanns 1,04 miljarder personer med presbyopi runt om i världen; 517 miljoner av dessa hade inga glasögon, eller fel typ för att motverka deras presbyopi.

Befolkningen i Sverige åldras. Om man tittar på tidigare mönster kan man säga att mer än en fjärdedel av svenska medborgare kommer att vara i åldern 65 eller över under de kommande 15 åren. Befolkningsandelen i åldersgrupperna senare i livet kommer att öka, vilket innebär att ännu fler av oss kommer behöva hantera presbyopi under de närmaste decennierna.

ATT MÄRKA AV EN FÖRÄNDRING I DITT SEENDE

Vuxna bör genomgå en rutinmässig ögonundersökning vartannat år, om inget annat rekommenderas. Men om du börjar märka några förändringar eller problem med seendet mellan undersökningarna, är det viktigt att besöka en optiker och få en ögonundersökning.

Presbyopi diagnostiseras vanligtvis vid en vanlig ögonundersökning, där en optiker testar din synskärpa och din förmåga att justera fokus på olika avstånd. Presbyopi kommer också att utvecklas med tiden, så att genomgå regelbundna ögonundersökningar kan säkerställa att du använder glas i enlighet med ditt recept.

Ibland kanske du inte märker av din synförändring, och andra symptom på presbyopi kan vara huvudvärk och ansträngda ögon. Om du lider av detta oftare och oftare, gå till din lokala optiker och se hur de kan hjälpa dig.

Behandling av presbyopi

Den populäraste lösningen för att behandla presbyopi är justerbara glas, eller progressiva glas som de också kallas. Progressiva glas har två recept i ett, för både läsning och seende på avstånd.

Förr i tiden valde många människor att helt enkelt bara bära läsglasögon för att kunna se på nära avstånd och sen ta av glasögonen för att kunna se på avstånd. Nästa lösning var att bära bifokala glas där du kan titta i glasets övre del på avstånd och glasets nedre del vid läsning. Det fanns dock en synlig linje som skiljde de två, och detta förknippas ofta med ett åldrande utseende. Bifokala linser ger ingen korrigering för mellanliggande seende.

Det är därför progressiva glas blev en mer populär lösning, då de erbjuder en mer gradvis korrigering på alla avstånd – detta uppnås genom att helt eneklt böja något på huvudet och se genom den korrekta delen av glaset.

Den progressiva designen har förbättrats sedan dess uppfinning år 1959. Den senaste designen från uppfinnaren av det progressiva glaset är Varilux X-serien, denna nya, moderna design innebär att du kan titta igenom alla delar av glaset och få skarpare, tydligare seende utan att behöva flytta huvudet.

Med hjälp av konsumentforskning konstaterades det att vi lever med en ”on-the-go”-livsstil, där de viktigaste sakerna som händer finns inom en armslängds avstånd. Våra smartphones, datorer, möten ansikte mot ansikte, alla sker i vårt mellanliggande och nära synfält. Varilux X-serien täcker behoven hos dagens användare, så att de kan fortsätta med sina liv utan att deras progressiva glas hindrar dem.

Att använda progressiva glas

Om du är äldre än 40 år och börjar märka att föremål på nära håll är suddiga, eller om du behöver anstränga dig för att se klart i svag belysning, är det möjligt att du kan behöva progressiva glas. Var noga med att besöka en optiker som kan kontrollera hälsan hos dina ögon och utföra ett syntest, innan du får en rekommendation om vilka glas som passar dina behov.