Ditt liv och dina ögon 4 minuters läsning

VAD DU SKA GÖRA OM DIN SYN BLIR SÄMRE

Dela på

Om du märker att din syn blir sämre är det viktigaste att boka en tid för synundersökning hos din lokala optiker. Optikern kan identifiera om det finns några underliggande problem som får synen att bli sämre. Optikern skickar dig även vidare till en ögonläkare vid behov.

 

Förändringar av synen kan bero på flera olika saker. Det har till och med diskuteras om användningen av glasögon faktiskt kan göra synen sämre. Om du har ett brytningsfel såsom närsynthet (myopi), utvecklas det oavsett om du använder glasögon eller inte.

FAKTORER SOM KAN BIDRA TILL SÄMRE SYN

Med det i åtanke tar vi en närmare titt på några av skälen till att din syn kan bli sämre. Detta kan inkludera ålder, genetik, livsstil, ögonsjukdomar och skadligt ljus.

ÅLDER

När du blir äldre, särskilt kring 40–50 år, kan din syn försämras på nära håll som t.ex. när du ska läsa. Detta beror på att linsen i ögat blir mindre flexibel, vilket gör det svårt att fokusera på föremål på nära håll. Detta kallas ålderssynthet och drabbar oss alla någon gång i livet.

Detta kan förvåna vissa, särskilt om du aldrig har haft synproblem förut. Men det är mycket lätt att korrigera med rätt glasögon.

Du kan också drabbas av en ögonsjukdom som kallas grå starr. Grå starr gör ögats lins grumlig gradvis, så att genomskinligheten försvinner, vilket ger en synnedsättning. Det är mycket vanligt och ingreppet för att korrigera detta är ett av de vanligaste i Sverige. En annan ögonsjukdom som kan drabba dig runt denna ålder är åldersrelaterad makuladegeneration (AMD). Det är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning och även om orsakerna är okända, är det nära kopplat till ålder.

GENETIK

Det finns många genetiska skäl till att din syn kan börja bli sämre. Många ögonsjukdomar är ärftliga, som t.ex. grön starr och även närsynthet. Det har visat sig att om en förälder är närsynt löper barnet större risk att själv bli närsynt.

Det är viktigt att förstå familjens sjukdomshistoria och vara vaksam på symtom som kan innebära att du löper risk att utveckla en ögonsjukdom. Om så är fallet, rekommenderas du att gå till optikern och ögonläkaren oftare. Optikern skickar dig alltid vidare till en ögonläkare vid behov.

Studier har visat att vissa etniska grupper kan löpa större risk än andra. Till exempel löper personer med afrikanskt eller afro-karibiskt ursprung större risk att utveckla kronisk öppenvinkelglaukom (grön starr).

LIVSSTIL

Livsstilsval kan ha stor påverkan på din allmänna hälsa, inklusive din syn. Kost, rökning och överdrivet alkoholintag kan göra skillnad för synen på lång sikt.

Långsiktiga effekter av att dricka för mycket alkohol kan öka din risk för ögonsjukdomar, inklusive AMD och grå starr. En balanserad kost är också viktigt, eftersom vitamin C och E tillsammans med lutein och omega-3 alla kan bidra till en frisk och god syn.

Det är viktigt att ha en hälsosam livsstil för att förlänga den tid du har friska ögon och mår bra i allmänhet.

ÖGONSJUKDOMAR

Din syn kan bli sämre eftersom du har ett icke-korrigerat brytningsfel. Om du börjar få svårt att se på långt eller nära håll, bör du gå till optikern för en ögonundersökning. Optikern kan upptäcka en rad synproblem och ge dig råd om hur du ska hantera dem. Vid behov skickar optikern dig vidare till en ögonläkare.

Att använda glasögon gör inte din syn sämre. Synfel utvecklas oavsett om du bär glasögon eller inte, eftersom det är ett problem med ögat i sig. Om du har fel styrka kan det ge ansträngda ögon, men det bör inte påverka din syn. Att använda glasögon med en uppdaterad styrka gör att du får ett bekvämt seende och den bästa korrigeringen.

Det är viktigt att se till att glasögonreceptet är uppdaterat och att du går till optikern om du tror att synen har förändrats.

TILLFÄLLIGA FAKTORER

Graviditet kan innebära en rad förändringar av kroppen, inklusive synen. Gravidhormoner kan påverka din syn och synkvalitet. Dessa förändringar är vanligen tillfälliga, men du bör ändå kontrollera dem hos en optiker om du drabbas av dem.

Stress kan också ha en negativ inverkan på din syn genom att skapa ansträngda ögon, ljuskänslighet, torra eller vätskande ögon. Genom att minska dina stressnivåer kan du minska dessa effekter. Det kan låta enklare sagt än gjort, så det är viktigt att ta reda på när du är stressad och vad du kan göra för att må bättre.

SKADLIGT LJUS

I stora doser kan UV-ljus vara skadligt för ögonen. Överexponering för UV är en av de ledande orsakerna till sjukdomar som grå starr och snöblindhet. Med det i åtanke är det viktigt att skydda dina ögon när du är ute i solen.

Du bör alltid använda solglasögon i solen, eller hålla dig borta från direkt solljus när det är som starkast. Du kan också skydda dina ögon genom att använda klara glas med inbyggt UV-skydd. Detta är enkla skyddsåtgärder som kan ha stor positiv inverkan på dina ögons hälsa.