Ögonsjukdomar och symptom 10 minuters läsning

Att förstå presbyopi

Dela på

Presbyopi är en åldersrelaterad långsynthet, som påverkar din förmåga att se föremål på nära håll. Det uppstår när linsen förlorar sin flexibilitet. Läs mer om denna ögonsjukdom, varför den uppstår och vad du kan göra för att behandla den.

Det är linsens flexibilitet som gör att du kan fokusera på föremål på olika avstånd, men med presbyopi blir fokuseringen svårare.

Tillsammans med myopia, hypermetropi och astigmatism är presbyopi en del av en grupp ögonsjukdomar som definieras som ”brytningsfel” – formen på ögat gör att ljuset inte fokuseras på rätt ställe på näthinnan.

Tecken & symptom

Symptom på presbyopi kan inkludera:

  • Suddigt seende, särskilt vid föremål på nära håll
  • Dåligt seende i dåligt belysta miljöer, eller när du är trött
  • Att du måste hålla saker på ett speciellt avstånd för att kunna se dem tydligt
  • Huvudvärk
  • Ögonansträngning

Vad orsakar presbyopi?

Presbyopi är ett normalt sett resultat av åldrande – allt eftersom du blir äldre, blir dina linser hårda och muskulaturen blir svagare. Detta betyder att det är svårare för linsen att fokusera på olika avstånd, och fokuserar istället ljuset bakom näthinnan, vilket gör det svårare att se föremål på nära håll.

Hur dina ögon fungerar: Grunderna

Ögonen består av tre huvudkomponenter som arbetar tillsammans för att kunna fungera:

Hornhinnan och linsen – Dessa finns i det yttre ögat, och hjälper till med att fokusera ljuset direkt på näthinnan, ungefär på samma sätt som på en kameralins.

Näthinnan – Detta är ett lager av celler i den bakre delen av ögat som känner av ljus och färg innan de omvandlas till elektriska signaler.

Den optiska nerven – Den nerv som skickar elektriska impulser till hjärnan där de blir tolkade.

Linsen

Linsen fungerar genom att bryta ljuset jämnt och fokusera det på näthinnan, vilket gör att du med klarhet ser föremål. När föremål befinner sig på olika avstånd, förändrar linsen sin form för att få dem i fokus beroende på hur långt ifrån eller nära de är – om föremålen är långt bort plattas linsen till, om föremålen är nära blir linsen rund.

Linsen omges också av en muskel som hjälper den att ändra form, dra ihop sig eller expandera beroende på hur långt bort föremålet du tittar på är.

När du har presbyopi förloras denna flexibilitet och musklerna blir svagare. Som ett resultat blir linsens fokuseringsförmåga sämre, och ditt seende kan försvagas när du tittar på föremål på nära håll.

Hur diagnosticeras presbyopi?

Presbyopi kan normalt sett diagnosticeras vid en rutinundersökning – detta kan inkludera ett test av din synskarphet, din förmåga att justera din fokusering på olika avstånd och tillståndet på dina ögonmuskler och näthinnan.

Ögonundersökning

Vuxna bör undersöka sina ögon regelbundet, vartannat år om inte annat rekommenderas. Dessa undersökningar tar normalt sett 20–30 min hos en optiker och involverar både undersökning av din ögonhälsa och en synkontroll.

En optometrist kommer att ta fram din medicinska historia och fråga om andra symptom som kanske visar sig, såsom problem du har och hur länge du har haft dem. De kan också fråga generella frågor om din livsstil, hälsa och om du tar någon medicin.

Den första undersökningen kontrollerar din ögonhälsa. Optometristen lyser då vanligtvis med en ficklampa, kallad oftalmoskop, genom din pupill för att kolla insidan av ditt öga och testar sedan hur dina pupiller reagerar. De kontrollerar också koordinationen och rörelsen av båda dina ögon för att försäkra sig om att de samarbetar.

Du kan också undersökas för andra sjukdomar beroende på din medicinska historia och ålder – detta kan inkludera glaukom (förändring i ögontrycket som möjligen kan skada den optiska nerven) och diabetisk retinopati (högt blodtryck och högt blodsocker som leder till nya blodkärl, vilket kan medföra problem med seendet).

Efter att du har kontrollerat din ögonhälsa får du vanligtvis en synundersökning. Detta innebär att ditt seende på långt håll, närsynthet och seende på normalt avstånd, samt din synskärpa undersöks – du får ofta läsa från Snellen-tabellen (rad med bokstäver där texten blir mindre ju längre ner du kommer). Om du använder glasögon eller kontaktlinser kan du bli undersökt med eller utan dem.

Ytterligare undersökningar kan utföras för att bestämma omfattningen av tillståndet, och vilka korrigerande glas som kan behövas.

Hur behandlar man presbyopi?

Eftersom presbyopi är ett tillstånd relaterat till linsen snarare än hornhinnan, är laserögonbehandling vanligtvis inte effektivt, utan det behandlas vanligtvis genom att använda korrigerande glas, till exempel kontaktlinser eller glasögon. I vissa fall då patienter har problem med korrigerande glas kan de erbjudas operation där man sätter in en artificiell lins.

Korrigerande glas

Receptbelagda glasögon fungerar genom att ljuset fokuseras direkt och rätt på näthinnan, vilket ger klarare seende. Linsen har vanligtvis en konvex form, där den är tjockare i mitten och tunnare vid kanterna, men tjockleken, kurvaturen och vikten beror på dina unika förhållanden.

Eftersom presbyopi är en åldersrelaterad sjukdom, kan det bli värre i takt med att man åldras. Detta kan betyda att styrkan på dina receptbelagda glas kommer att behöva ökas, och därför är det viktigt att genomgå regelbundna undersökningar. Det är också möjligt att bli både kort- och långsynt med åldern, och om detta sker måste du kanske skaffa dig ett par glasögon till. Du kan också köpa bifokala eller progressiva glas som hjälper dig att se saker både på avstånd och på nära håll.

Kontaktlinser fungerar som glasögon, men de är lättare och praktiskt taget osynliga. De finns i olika varianter: vissa är dagslinser som du slänger på kvällen, medan andra kan rengöras och återanvändas – din optometrist kan ge dig råd om de olika alternativen. Då de är diskreta kan de vara ett lockande alternativ, men de kan också öka risken för ögonsjukdomar – god kontaktlinshygien är därför mycket viktigt.

Linsbyte

För personer som har svårt för att använda glasögon eller linser, finns det möjlighet att genomföra ett presbyopiskt linsbyte (PRELEX). PRELEX innebär att man skär en liten flik i hornhinnan och sätter in en artificiell lins för att korrigera fokuseringen – fliken viks sedan tillbaka utan att använda stygn. Efter ingreppet, kan du få utskrivet kortikosteroider, antibiotika eller artificiella tårar.

PRELEX-behandlingen är en nyare form av behandling av presbyopi, därför finns det bara små mängder bevis som tyder på att det är säkert på lång sikt – du bör diskutera riskerna med din doktor eller optometrist.