Ögonsjukdomar och symptom 6 minuters läsning

Förstå konjunktivit

Dela på

Konjunktivit är en vanlig ögonsjukdom där bindhinnan blir inflammerad på grund av externa orsaker, vilket gör att den blir öm eller irriterad. Förstå orsakerna, tecken och symptom och möjliga behandlingar i denna artikel.

Det kallas ofta för "pink-eye" eller "röda ögon" på grund av de symptom som uppstår på grund av irritationen. Tillståndet kan påverka bara ett öga, men efter flera timmar visar oftast båda ögonen symptom.

Typer av konjunktivit

Det finns tre huvudsakliga typer av konjunktivit:

 • Infektiös – Detta händer som ett resultat av en infektion orsakad av ett virus eller bakterier.
 • Allergisk – Detta beror på exponering för en allergen, såsom pollen.
 • Irritation – Detta kan inträffa när ett irriterande ämne kommer in i ögat.

Tecken & symptom

De huvudsakliga symptomen på konjunktivit är:

-  Röda eller blodsprängda ögon – när blodkärlen i bindhinnan blir inflammerade.
-  Vattniga ögon – när inflammationen gör att de konjunktiva tårkörtlarna blir "överaktiva".

Infektiv konjunktivit kan också ge upphov till följande symtom:

 • Det kan kännas som att dina ögon bränner.
 • Det kan kännas som att du har grus eller smuts i dina ögon.
 • Dina ögonfransar kan få en klibbig yta, särskilt på morgnarna.
 • Lymfkörteln framför örat kan bli svullen.
 • Du kan få varbildning om infektionen är bakteriell.
 • Du kan uppleva vattnighet om infektionen är viral.

Om du har allergisk konjunktivit, kan du också uppleva att dina ögon kliar. Om du upplever ögonsmärta, fotofobi, kraftigt blodsprängda ögon, eller en störning i ditt seende kan detta bero på en mer allvarlig ögonsjukdom, såsom akut glaukom, keratit, eller irit.

Om så är fallet bör du omedelbart uppsöka läkarvård.

Komplikationer till följd av konjunktivit

Vilka komplikationer som kan uppstå till följd av konjunktivit beror på om det är från en infektion eller en allergi.

Komplikationer till följd av infektiös konjunktivit

Bakteriell infektion kan orsaka ett antal komplikationer, särskilt hos för tidigt födda spädbarn. Dessa kan inkludera:

 • Hjärnhinneinflammation – När det skyddande skiktet som omger hjärnan och ryggmärgen blir infekterat.
 • Cellulit – När ett lager djupt i huden hud och vävnad blir infekterade, vilket gör att hudytan blir öm.
 • Septikemi – När bakterier kommer in i blodomloppet och angriper kroppens vävnad.
 • Otitis media – När örat blir smittat. Det är oftast ett resultat av infektiös konjunktivit som orsakades av haemophilus influenzae-bakterier. Omkring ett av fyra barn drabbas av otitis media, men det är en kortsiktig infektion.

Spädbarn som är upp till 28 dagar gamla kan också drabbas av farliga ögoninfektioner till följd av infektiös konjunktivit, vilket kan leda till permanenta ögonskador om de förblir obehandlade. Spädbarn med infektiös konjunktivit bör remitteras till en specialist för undersökning och behandling – komplikationer är dock inte vanliga och de flesta nyfödda barn återhämtar sig helt.

Ett av fem barn kan också få lunginflammation på grund av infektiös konjunktivit som orsakades av klamydia. Lunginflammation kan vara mycket farligt för unga spädbarn, och kan kräva sjukhusvård.

Vissa former av konjunktivit kan resultera i punkterad epitelial keratit, ett tillstånd som gör att din hornhinna sväller upp. Detta kan leda till:

 • Ljuskänslighet.
 • Smärta eller obehag i ögonen.
 • I allvarliga fall kan din hornhinna utveckla sår – om de lämnar ärr kan dessa försämra ditt seende permanent.

Du bör söka läkarvård om du upplever oregelbundna symptom, antingen hos din vårdcentral eller akutavdelningen på närmaste sjukhus.

Vad orsakar konjunktivit?

De tre olika typerna av konjunktivit kan ha olika orsaker:

Infektion – Detta orsakas normalt sett av en av tre olika typer av infektion:

 • Bakteriell
 • Viral
 • Sexuellt överförbar – detta kan vara i flera månader om orsaken, såsom ihållande klamydia, inte behandlas.

Följande kan öka risken för att du får infektiös konjunktivit:

 • Diabetes
 • Infektion i dina övre luftvägar (dvs. en förkylning)
 • En kortisonkur
 • Att vara ung eller gammal
 • Blefarit (inflammerade ögonlock)

Dessa faktorer kan öka risken eftersom ovanstående tillstånd kan leda till ett försvagat immunsystem. Att vara på trånga platser kan också göra att du utsätts för infektioner från andra personer.

Allergen – Allergisk konjunktivit kan uppstå i fyra former:

 • Säsongsbunden allergisk konjunktivit kan inträffa som ett resultat av en allergi mot pollen, och kan vara vanligt hos personer med andra allergier.
 • Perenn allergisk konjunktivit kan förekomma på grund av damm-kvalster eller flingor av döda djurs hud, och kan vara vanligt hos personer med andra allergier.
 • Kontakt dermatokonjunktivit kan orsakas av make-up, ögondroppar, eller andra kemikalier som du kan vara allergisk mot.
 • Giant papillär konjunktivit kan bero på stygn eller proteser som används vid ögonkirurgi. Det kan också vara en komplikation till följd av användning av kontaktlinser, ungefär 1–5 % av användare av mjuka kontaktlinser och 1 % av användare av hårda kontaktlinser sägs påverkas av Giant papillär konjunktivit.

Allergisk konjunktivit kan orsaka återkommande symptom om orsaken är pollen eller ett annat allergen som du regelbundet utsätts för – detta kan orsaka obehag och irritation, men det är osannolikt att det är allvarligt eller ger allvarliga problem.

Irriterande – Det finns ett antal möjliga orsaker till irriterande konjunktivit, dessa kan innefatta:

 • Schampo eller tvålkemikalier
 • Rök
 • Vatten med klor (dvs. simbassänger)
 • Lösa föremål (till exempel ögonfransar)

Hur ögat fungerar: Bindhinnan

Bindhinnan är ett tunt lager med celler som täcker framsidan av ögat och insidan av ögonlocket. Denna är involverad i produktionen av slem, samt vissa tårar – dessa smörjer ögat och kan hjälpa till att ta bort främmande föremål som fastnar.

När du har konjunktivit blir det tunna skiktet irriterat, vilket gör att det svullnar och blir rött, samtidigt som tårkörtlarna överproducerar, vilket gör att dina ögon blir ömma och vattniga.

Hur kan konjunktivit diagnostiseras?

Konjunktivit kan vanligtvis diagnostiseras av din vårdcentral när de undersöker dina ögon. Berätta på din vårdcentral om dina symptom och hur de började, då detta kan hjälpa dem att diagnostisera vilken typ av konjunktivit det handlar om, och gör det möjligt för dem att välja en lämplig behandling.

Om du inte svarar på behandlingen, kan din vårdcentral rekommendera fler tester. Ett exempel på detta är en test med bomullspinnar då ett litet prov med slem från ögat skickas till ett laboratorium där de kommer att försöka hitta orsaken till konjunktiviten och besluta om behandling.

Hur behandlar man konjunktivit?

De flesta typer av konjunktivit brukar försvinna inom en eller två veckor, ofta utan att det behövs någon medicinsk behandling. Om behandling behövs kan ögondroppar eller antibiotika normalt sett användas, beroende på vilken typ av konjunktivit du har.

Infektiös konjunktivit

De flesta fall av infektiös konjunktivit försvinner vanligtvis inom en eller två veckor, utan behov av behandling.

Men det finns vårdmetoder du kan utföra hemma:

 • Smörjmedel såsom ögondroppar kan hjälpa till att lindra eventuella obehag eller ömhet. De går vanligtvis att köpa utan recept på ett apotek, men din vårdcentral kan också skriva ut dem till dig.
 • Ta smärtstillande medel (till exempel paracetamol), detta kan lindra ömhet och symptom på influensa – de finns tillgängliga på ett apotek, men du bör endast ta dem om det är medicinskt säkert att göra det.
 • Det kan hjälpa att ta ur kontaktlinser tills symptomen försvinner – du bör inte återanvända kontaktlinser även efter att symptomen är borta då infektionen fortfarande kan finnas i ögat.

Om symptomen varar längre än två veckor, kallas detta för ihållande infektiös konjunktivit.

Bakteriell konjunktivit kan behandlas med antibiotika, såsom kloramfenikol eller fusidinsyra, vilket normalt ges i form av ögondroppar. Tillståndet försvinner oftast av sig själv om inte infektionen är allvarlig.

Allergisk konjunktivit

Symptomen som orsakas av allergisk konjunktivit kan lindras genom att hålla en sval kompress eller tygbit över ögonen. Att ta ur kontaktlinser tills symptomen är borta kan också hjälpa, och du bör undvika att gnugga ögonen eller utsätta dig för allergener (om du kan).

När det gäller säsongsbunden eller perenn allergisk konjunktivit, kan din vårdcentral skriva ut antihistaminer, kortison, eller mastcellstabilisatorer.

Antihistaminer

Antihistaminer används för snabb lindring av allergier. När kroppen kommer i kontakt med ett allergen frigör den histaminer som ger symptom på en allergisk reaktion – antihistaminer stoppar histaminer från att vara effektiva, och därigenom förhindras symptomen.

De kan tas oralt (cetirizin, fexofenadine, loratadin) eller som ögondroppar (azelastin, emedastine, ketotifen, otrivine-antistin). Några av behandlingarna är endast tillgängliga med recept, medan andra kan köpas över disk.

Nya antihistaminer bör inte framkalla dåsighet, men de kan fortfarande orsaka en trötthetskänsla.

Kortison

I svåra fall av allergisk konjunktivit kan din läkare skriva ut kortison i form av en kräm, gel, eller salva – men det är sällan det skrivs ut om det inte är nödvändigt.

Mastcellstabilisatorer

Din läkare kan också skriva ut mastcellstabilisatorer – istället för att ge snabb lindring kontrollerar de symptomen under lång tid. Eftersom de kan ta några veckor för att få märkbar effekt, kan du få antihistaminer att ta tillsammans med mastcellstabilisatorer. De kommer ofta som ögondroppar (lodoxamid, Nedocromil natrium, natriumkromoglicat).

Giant papillär konjunktivit 

Detta är vanligtvis ett resultat av kontaktlinsanvändning. Om du slutar bära linser kan symptomen avta. Men om giant papillär konjunktivit orsakades av en nyligen utförd ögonkirurgi, bör du uppsöka ett sjukhus där du kan observeras och få behandling.

Irriterande konjunktivit

Symtomen på irriterande konjunktivit avtar normalt sett när den irriterande substansen har försvunnit. Men i de fall där ett skadligt ämne (till exempel blekningsmedel) är involverat, bör du uppsöka ett sjukhus där de kan skölja dina ögon med en saltlösning.