Vanliga frågor

Jag har något i mitt öga, vad ska jag göra?

Gnugga inte ögonen, använd bomullstussar eller ett vasst föremål, såsom en pincett, för att ta bort det som fastnat. Börja med att tvätta händerna och om du bär kontaktlinser, ta ur dem.

Kontrollera ditt öga genom att öppna ordentligt stort och titta i en spegel för att lokalisera objektet. Om du inte kan se objektet börjar du med att dra ner ditt nedre ögonlocklock och tittar uppåt framför en spegel, om du fortfarande inte kan se objektet lyfter du ditt övre ögonlock upp och tittar neråt framför spegeln.

Om objektet i ögat ill exempel en liten bit smuts, sand, smink eller fiber finns det några saker du kan göra för att få ut det.

Om smuts har fastnat i övre ögonlocket, dra det övre ögonlocket neråt över det nedre ögonlocket och släpp taget.

Om smuts sitter fast i ditt undre ögonlock drar du ut ögonlocket och trycker på huden under så att du ser insidan av ögonlocket. Om du ser bit av smuts eller fibrer kan du försöka ta bort den med en fuktig bomullstuss. Var noga med att inte röra din ögonglob.

Du kan också använda en saltlösning som är särskilt framtagen för att hjälpa till att med att rengöra ögat.

Du bör omedelbart söka läkarvård om du får starka kemikalier i ögat, något har gjort hål på ögat, ditt seende förändras, ögat blöder, eller du inte kan få bort objektet eller att ditt öga inte känns bättre när du har tagit bort objektet.

Vad betyder mitt recept?

Ditt recept visas ofta i någon form av tabell, med olika förkortningar, ord och siffror som beskriver resultatet av din synundersökning och vilka glas som krävs för att korrigera ditt seende.

Vad är progressiva glas?

Glas som korrigerar ditt seende med tanke på avstånd, läsning och allt däremellan.

Varför blir min syn svagare?

Det kan finnas ett antal anledningar till att dina ögon blir svagare.
Ålder, genetik, livsstil, ögon förhållanden och skadligt ljus kan alla påverka ditt seende. För vissa ögonsjukdomar, kan rätt behandling förbättra ditt seende. Att använda glasögonglas enligt ditt recept ger dig den bäst möjliga synen.

Vad är enkelglas?

Glas som korrigerar ditt seende om du lider av långsynthet eller närsynthet.

Vad innebär det om jag är långsynt?

Långsynthet påverkar förmågan att se objekt som är nära. Du kanske kan se ett objekt tydligt på avstånd, men objekt som är nära kan se suddiga eller oskarpa ut.

Vad är det bästa sättet att rengöra mina glas på?

För daglig rengöring används en glasrengöringsduk från Essilor som finns tillgänglig hos din lokala optiker. För en grundligare rengöring används en optisk glasrengöringsspray tillsammans med din rengöringsduk. Fråga din optiker för bästa rengöringslösning för dina glas. =

Vad kostar Essilor-glas?

Dina glas består av en korrigerande design, skyddande teknik och klarhetsförbättringar. Dina glas kommer att rekommenderas beroende på dina korrigeringsbehov samt dina livsstilskrav.

Din optiker kommer att kunna rekommendera den bästa synlösningen som passar din budget och som uppfyller dina behov.

Var ska jag gå för en ögonundersökning?

Hitta en optiker i närheten av dig genom att använda vår optikersökare.

Kommer min syn att bli bättre/sämre när jag bär glasögon?

Brytningsfel kommer att vara kvar oavsett om du bär glasögon eller inte. Att bära rätt glas hjälper dig att se bättre. När vuxna bär glas med fel recept, kan det göra att ögonen blir ansträngde, men det kommer inte att förvärra synen. Menn, om barn bär glas med fel recept kan det leda till att myopi utvecklas fortare.

Kan jag köpa glas direkt från Essilor?

Essilor-glas finns tillgängliga hos många optiker. Klicka på vår optikersökare och leta upp din lokala optiker för att boka en tid och diskutera dina synbehov.

Vid vilken ålder ska barn besöka en optiker första gången?

Öppna

Ditt barns ögon kan kontrolleras vid flera tillfällen när de växer upp. Ögontester kan föreslås inom 72 timmar efter födseln, mellan 6–8 veckor, mellan 1–2 år och mellan 4–5 år. Även om ditt barns syn verkar bra, är det en bra idé att ta med dem till en ögonundersökning när de ska börja i skolan. Om du har några funderingar kring ditt barns syn bör du kontakta din lokala optiker för ytterligare råd.

Hur ofta bör jag genomgå en ögonundersökning?

De flesta optiker rekommenderar att du kontrolleras vartannat år.

Hur länge varar en ögonundersökning?

Detta kan variera, men du bör sätta av 30–60 minuter för en vanlig undersökning.

Vad är astigmatism?

Den främre ytan på ett genomsnittligt öga är sfärisk, som en fotboll. Personer med astigmatism har ögon formade mer som en rugbyboll. Detta innebär att bilden som uppstår på baksidan av ögat inte är i fokus.

Vad ska jag göra om jag har dubbelseende?

Dubbelseende är när man tittar på ett objekt men ser två bilder. Detat kan påverka ett öga eller båda ögonen. Om du upplever dubbelseende bör du kontakta din lokala optiker som kommer att kunna diagnostisera, fastställa orsaken och ge behandling.

Vad betyder det om jag har 6/6-syn?

6/6-syn är en term som används för att uttrycka tydligheten eller skärpan i synen, mätt på ett avstånd av 6 meter. Det betyder att du kan läsa på 6 meters avstånd vad en normal vuxen person med normal syn kan läsa på 6 meters avstånd. Det hänvisas också till 20/20-metoden som gör mätningar på 20 meter.

När kommer jag att fåreda på resultatet från en ögonundersökning?

Vanligtvis direkt, men din optiker kommer att informera dig om det dröjer längre tid.

Behöver jag göra något innan en ögonundersökning?

Din optiker kommer att informera dig om du behöver ta med något till undersökningen.

Vad innebär det om jag är närsynt?

Närsynthet påverkar förmågan att se avlägsna objekt. Du kanske kan se objekt tydligt på nära håll, men objekt som är långt borta kan se suddiga eller ofokuserade ut.